Zwanger met PCOS

Zwanger worden met PCOS: hoe doe je dat?

Veel vrouwen ontdekken pas dat ze PCOS hebben bij een kinderwens. Je bent bijvoorbeeld gestopt met hormonale anticonceptie, maar je menstruatiecyclus blijft uit of zwanger worden lukt niet (zo snel). Als je de diagnose PCOS krijgt bij de gynaecoloog kan dat best heftig en schrikken zijn! Maar ik vind het belangrijk dat je weet dat zwanger worden met PCOS wel een uitdaging kan zijn, maar absoluut niet onmogelijk. Graag vertel ik je in dit artikel meer over mijn natuurlijke PCOS-behandelmethode, waardoor het veel vrouwen inmiddels is gelukt om zelf zwanger te worden. Ik leg je alle mogelijke opties uit en deel mijn beste tips, waar je direct zelf mee aan de slag kunt.

 

Inhoud van dit artikel:

Zwanger worden met PCOS

Waarom is zwanger worden met PCOS lastig?

Behandeling

  1. Natuurlijke behandelingen
  2. Medische behandelingen

Tips: dit kun je zelf doen

 

Zwanger worden met PCOS

Voordat ik je alle opties, die je hebt om toch zwanger te kunnen worden met PCOS, ga uitleggen is het belangrijk om meer te weten over PCOS. Lees in dit artikel meer over de symptomen van en wat PCOS precies is. 

Waarom is zwanger worden met PCOS lastig?

Een van de belangrijkste symptomen bij PCOS is een onregelmatige of uitblijvende menstruatie. Dit komt omdat de eierstokken wel een seintje van de hersenen krijgen om meerdere eicellen te laten groeien in de eierstokken, maar niet om er één volledig te laten volgroeien en tot eisprong te laten komen. En je hebt natuurlijk een eisprong (ovulatie) nodig om zwanger te kunnen worden. Daarnaast is het moeilijker om je vruchtbare dagen vast te stellen als je PCOS hebt.

 

Behandeling

Gelukkig zijn er verschillende opties om toch zwanger te kunnen worden. Er zijn verschillende reguliere medische behandelingen en natuurlijke behandelingen om een eisprong te stimuleren. Mijn werkwijze is gebaseerd op het achterhalen van de oorzaak, het herstellen van je menstruatiecyclus en verbeteren van je vruchtbaarheid op een geheel natuurlijke manier. Hier vertel ik je graag meer over. Maar voor het complete beeld leg ik je ook uit welke medische behandelingen er beschikbaar zijn. Inclusief uitleg en de voor- en nadelen, zodat je zelf een keuze kunt maken die het beste bij jou past!

Natuurlijke behandelingen

Je kunt op een natuurlijke manier je vruchtbaarheid verbeteren en een eisprong stimuleren. Door middel van de juiste aanpassingen in je leefstijl kan je menstruatiecyclus hersteld worden en is het dus zelfs mogelijk om zwanger te worden! Daarnaast kan een natuurlijke behandeling ook ingezet worden voor en/of tijdens een reguliere medische behandeling om de kans op zwangerschap te vergroten. 

Leefstijl optimalisatie

PCOS kan veel verschillende oorzaken hebben. Waarom de ene vrouw PCOS heeft ontwikkeld, hoeft voor de andere vrouw niet dezelfde reden te zijn. Daarom is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Zodra dit duidelijk is, kan het door middel van de juiste leefstijl aanpassingen aangepakt worden. Voeding speelt hier een hele belangrijke rol in, eventueel met ondersteunende supplementen. Maar ook stress-reductie, vermijden van bepaalde chemicaliën, slaap, ademhaling, bioritme en beweging. De juiste aanpassingen kunnen dus ook voor iedereen anders zijn. Lees in dit artikel meer over de mogelijke oorzaken van PCOS. 

Het voordeel van leefstijl optimalisatie is dat het geen vervelende bijwerkingen heeft en positief verschil maakt voor de rest van je leven. Vaak hoor ik van vrouwen dat er juist andere vage klachten ook gelijk opgelost worden! Wel is het een methode die geduld en motivatie vraagt. Op een natuurlijke manier je menstruatiecyclus herstellen is een geleidelijk proces, het gebeurt niet van de ene op de andere dag. Daarnaast is het alleen geschikt voor vrouwen die voldoende motivatie en doorzettingsvermogen hebben om daadwerkelijk hun leefstijl aan te passen.

 

Acupunctuur

Acupunctuur kan een extra mooie ondersteuning zijn op de leefstijl aanpassingen. Zo is uit verschillende onderzoeken gebleken dat acupunctuur de ovulatie kan stimuleren en overmatige mannelijke hormonen kan verminderen. De naaldjes die op bepaalde punten in je meridianen (energiebanen) worden aangebracht werken op je zenuwstelsel. Het verbetert de communicatie tussen de zenuwuiteinden en je hersenen. En dit beïnvloed dan weer de productie van hormonen. Het kan dus de productie van testosteron afremmen en de productie van LH (voor een eisprong) en progesteron stimuleren. Het effect is wel tijdelijk en werkt daarom het best in combinatie met de juiste leefstijl.

 

Waarom kiezen voor een natuurlijke behandeling?

Met onderstaande uitleg is het niet mijn bedoeling om je te laten schrikken. Of om je een vervelend gevoel te geven. Alleen om je bewust te maken van de mogelijke gevaren, omdat ik het belangrijk vind dat iedereen toegang heeft tot eerlijke kennis en informatie. Zodat je zelf keuzes kan maken, die het beste bij jou en jouw lichaam passen.

Redenen om een natuurlijke behandeling te overwegen:

  • Veel vrouwen met PCOS hebben insuline resistentie. Dit betekent dat haar cellen niet goed reageren op dit hormoon, waardoor haar bloedsuikerspiegel uit balans is en haar lichaam minder goed energie vrij kan maken. Wanneer insuline resistentie niet aangepakt wordt vóór een zwangerschap is de kans op zwangerschapsdiabetes en postnatale depressie groter.
  • Daarnaast gaat PCOS samen met mogelijke voedingstekorten, zoals vitamines, mineralen en aminozuren, die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een baby. 
  • Stress is naast insuline resistentie ook een veel voorkomende oorzaak bij PCOS. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer de moeder tijdens de zwangerschap veel (onbewuste) stress heeft ervaren, het kind op latere leeftijd een grotere kans heeft om ontstekings- en auto-immuunziektes te ontwikkelen. 

 

Medische behandelingen

Er zijn ook reguliere medische behandelingen. Het behandelplan bij PCOS bestaat uit verschillende stappen:

1. Medicatie om de eisprong te stimuleren

Er zijn verschillende medicijnen om een eisprong te stimuleren. Dit is vaak de eerste stap. 

Letrozol of Clomid

De eerste optie is een behandeling met Letrozol of Clomid. Het werkzame stofje Clomifeen in Clomid stimuleert de afgifte van FSH (follikel stimulerend hormoon) en LH (luteïniserend hormoon), doordat het je hersenen even “voor de gek houd” en laat geloven dat er niet voldoende van het hormoon oestrogeen aanwezig is. Letrozol is een aromatase-enzym remmer (knipschaartje dat androgenen omzet in oestrogeen), waardoor er minder oestrogeen in je lichaam wordt aangemaakt. Hierdoor wordt de follikel groei gestimuleerd en kan er uiteindelijk een eisprong tot stand komen. Deze behandeling wordt meestal zes tot twaalf keer herhaald indien nodig.

Vrouwen met PCOS hebben gemiddeld 80% kans om binnen een jaar zwanger te worden wanneer de eisprong met behulp van medicijnen weer regelmatig is. Helaas hebben deze middelen ook vervelende bijwerkingen. Ongeveer 10% van de vrouwen krijgt last van opvliegers, gevoelige borsten, buikpijn, misselijkheid/braken, hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast is de kans op depressie, vermoeidheid, angst en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vergroot. 

 

Gonadotrofine-injecties

Bij sommige vrouwen werken de bovengenoemde tabletten niet. De volgende stap zijn injecties met het hormoon FSH, dat de rijping van follikels stimuleert. Je kunt de prikken zelf thuis toedienen. De kans dat er meerdere follikels tegelijk volgroeien is met dit medicijn groter dan met de tabletten. Dit wordt in de gaten gehouden tijdens verschillende controles in het ziekenhuis. Als daaruit blijkt dat er meerdere follikels tegelijk volgroeien, moet je stoppen met de injecties en wordt vaak geadviseerd om tijdens die behandeling niet zwanger te worden, om de kans op een meerlingzwangerschap te verkleinen.

 

Metformine

Metformine wordt gebruikt bij de behandeling van suikerziekte (diabetes type 2). Het middel heeft invloed op de insulinegevoeligheid. Omdat veel vrouwen met PCOS ongevoeliger voor insuline zijn, zou je hier baat bij kunnen hebben. Maar daarnaast heeft het veel bijwerkingen, zoals maag- en darmklachten en verlies van eetlust.

 

2. IUI

Helpen de medicijnen niet om zwanger te worden, dan is IUI (intra-uteriene inseminatie) de volgende optie. Bij deze behandeling worden vlak voor of na je eisprong zaadcellen hoog in je baarmoeder ingebracht. Vaak in combinatie met injecties die de eisprong stimuleren. Deze injecties kunnen vervelende bijwerkingen hebben, zoals buikpijn, hoofdpijn en pijn op de injectieplaats. De slagingskans van IUI is ongeveer 10% per behandeling. Er zijn dus vaak meerdere behandelingen nodig. Na zes IUI-behandelingen is 35% van de vrouwen zwanger.

 

3. IVF of ICSI

Als je na de bovenstaande stappen niet zwanger bent geworden, kunnen de vruchtbaarheidsbehandelingen IVF (in vitro fertilisatie) en ICSI (intra-cytoplasmatische sperma injectie) een optie zijn. Bij deze vruchtbaarheidsbehandelingen wordt een eicel in het laboratorium, dus buiten het lichaam, bevrucht en daarna in de baarmoeder geplaatst. De vrouw krijgt eerst een hormoonbehandeling, om meerdere eicellen te laten volgroeien. Deze hormoonbehandeling verstoord je eigen natuurlijke hormoonhuishouding en kan vervelende bijwerkingen hebben, zoals buikpijn, hoofdpijn en moodswings. Gemiddeld 25-30% van de stellen (afhankelijk van de leeftijd) die een IVF-behandeling ondergaan, is na één keer zwanger. 

 

Hopelijk maakt dit overzicht aan mogelijke opties het makkelijker om een afgewogen keuze te maken. Als je jouw vruchtbaarheid op een natuurlijke manier wilt verbeteren, dan ben je bij mij aan het juiste adres! Een kennismakingsgesprek is helemaal gratis. Klik hier om je aan te melden. 

Daarnaast heb ik een aantal van mijn beste tips voor je verzameld waar je al direct zelf mee aan de slag kunt om je kans op zwangerschap te vergroten.

 

Tips: dit kun je zelf doen

Naast lief voor jezelf zijn en goed voor jezelf zorgen, kun je verschillende dingen doen om je vruchtbaarheid te verbeteren. Maar geef je lichaam hier de tijd voor, zodat het echt goed kan herstellen. Zo duurt het minimaal 100 dagen om je hormonen in balans te brengen, zeker na hormonale anticonceptie. Daarnaast kunnen er door het slikken van de pil en roken bijvoorbeeld vitamines en mineralen tekorten in je baarmoeder zijn ontstaan. Om dit weer volledig aangevuld en aangesterkt te hebben, kan dat soms wel 6-12 maanden duren. 

Dus hoe eerder je begint met de volgende tips, hoe beter!

Tip 1: Menstruatiecyclus bijhouden

Inzicht in je menstruatiecyclus, en dus ook je vruchtbare dagen, is heel waardevol als je een zwangerschapswens hebt. Naast dat het handig is om te weten op welke dagen de kans op zwangerschap het grootst is, kun je deze gegevens ook delen met je huisarts, gynaecoloog of coach/therapeut. Zo kan er veel gerichter en specifieker hulp aangeboden worden als dat nodig is. 

Handige punten op bij te houden:

  • De eerste dag waarop je hevig bloed. Ofwel wanneer is dag 1 van je cyclus?
  • Het aantal dagen tussen dag 1 en je volgende dag 1. Wat is de lengte van je cyclus?
  • Hoe veel dagen heb je bloedverlies?
  • Wat is je basale lichaamstemperatuur elke ochtend? Gemiddeld herken je de eerste helft van je cyclus aan 36,5 °C en in de tweede helft (direct na eisprong) 37 °C
  • Welke ‘substantie’ heeft je baarmoederhalsslijm? Op welke dagen merk je verschil hierin op?

Je kunt het bijvoorbeeld opschrijven, maar vruchtbaarheid monitors zoals Daysy en Ladycomp zijn uitermate geschikt om je cyclus te tracken door middel van temperatuur. Ook kun je hiervoor een handige app gebruiken zoals Kindara.

Tip 2: Samen met je partner

Bij een zwangerschap komt zowel een gezonde zaadcel als eicel kijken. Dus voelt het alsof alleen jij verantwoordelijk bent, omdat je de diagnose PCOS hebt gekregen? Onthoud dat je ‘zwanger worden’ altijd samen doet! Dus laat allereerst die zware last en eventuele negatieve gedachtes van je af glijden. En vorm daarna een team met je partner, met een gezamenlijk plan, om jullie kans op zwangerschap te vergroten. Overweeg bijvoorbeeld de volgende stappen:

  • Begin beiden met een goede multivitamine en omega 3 supplement. Voor jou een hoog gedoseerde multi mama om alle mogelijke tekorten en foliumzuur alvast aan te vullen. Klik hier voor Vitakruid mama dag & nacht (met de code ‘Daphne10’ krijg je 10% korting). En voor je partner een goede multi man. Klik hier voor Vitakruid multi man, een goede samenstelling van mineralen zoals selenium en zink. Deze zijn erg belangrijk voor zijn zaadkwaliteit. Voor omega 3 kunnen jullie beiden hetzelfde supplement gebruiken. Klik hier voor mijn favoriete product!
  • Sigaretten en alcohol kunnen bij de vrouw de eicellen beschadigen, het vruchtbaarheidshormoon progesteron remmen, en bij de man de zaadkwaliteit verminderen. Proberen jullie zwanger te worden, dan is het raadzaam om allebei met roken te stoppen en minder of geen alcohol te drinken.
  • Ga samen sporten! Met voorkeur krachttraining. Hierdoor stijgt de ‘goede’ testosteron in jullie lichaam, dat zorgt voor een betere hormoonhuishouding, hoger libido en sterker zaad.
Tip 3: Ontpillen

De eerste stap bij een kinderwens is het stoppen met de pil of ander hormonaal anticonceptie middel. Dit kan best een lastig moment zijn. Misschien ben je begonnen met de pil, omdat je daarvoor last had van acne, migraine of menstruatieklachten. Omdat de pil de klachten in feite heeft gemaskeerd, kan ik me goed voorstellen dat je bang bent dat deze klachten terug komen. Daarnaast hebben de synthetische hormonen jouw eigen hormoonhuishouding flink overhoop geschopt. Het kan daarom best een paar maanden duren voordat je eigen menstruatiecyclus weer op gang komt.

Maar met de juiste aanpassingen in je leefstijl kun je het proces van ‘ontpillen’ versnellen. En is de kans groot dat je klachten snel weer verdwijnen. Dit zijn een aantal aanpassingen:

  • Eet veel groente (500 gram per dag) en fruit (2-4 stuks)
  • Eet dagelijks hoge kwaliteit en goed opneembare eiwitten, zoals biologische bottenbouillon, collageen, orgaanvlees (runderlever), oesters, enz.
  • Verrijk je maaltijden met gezonde vetten, zoals olijfolie, ghee, extra vierge bio olijfolie, avocado, enz.
  • Ben kritisch wat je op je huid smeert en waar je voeding uit eet/drinkt. Vervang plastic voor hout, bamboe of glas. En gebruik natuurlijke verzorgings- en schoonmaak middelen. 
  • Stimuleer je bloed- en lymfecirculatie door een massage te nemen of een bezoek aan de sauna te brengen.
Tip 4: Stimuleer de mitochondriën van je eicel

Mitochondriën zijn de energiefabriekjes in je cel. Hoe meer energie er vrijgemaakt wordt in de cel, hoe beter deze kan functioneren. En een eicel bevat de allermeeste mitochondriën van alle menselijke cellen die er zijn! Goed functionerende mitochondriën in je eicel is dus erg belangrijk bij een zwangerschapswens. Er zijn een aantal manieren hoe je deze mitochondriën kunt stimuleren:

  • Ga meerdere keren per dag naar buiten. Mitochondriën reageren op (zon)licht. Dus bekijk zo nu en dan de zonsopkomst of -ondergang. En neem geregeld een wandel pauze tussen het werken (achter een scherm = blauw licht = rem van mitochondriën) door in de buitenlucht.
  • Doe krachttraining
  • Slaap minimaal 8 uur per nacht
  • Overweeg Rood Licht Therapie. Het is een combinatie van near infrared (NIR) en infrarood licht. Het dringt heel diep tot in je cellen door en stimuleert hiermee de mitochondriën. Richt de lamp volgens het advies en gebruiksaanwijzing van de leverancier op de juiste afstand, gedurende de juiste tijd, op je buik en bekkengebied. Klik hier voor een high power lamp met de juiste golflengte.
Tip 5: Kalmeer je zenuwstelsel

Stress, een over-actief zenuwstelsel, heeft een negatieve invloed op je vruchtbaarheid. Alles in je lichaam is met elkaar verbonden. Als je lichaam denkt dat je in gevaar bent, vinden je hersenen, eierstokken en baarmoeder het geen geschikt moment voor een eisprong en zwangerschap. Ook heeft stress een negatieve invloed op je spijsvertering, ofwel hoe goed jij alle voedingsstoffen opneemt en kunt gebruiken in je lichaam. 

Het beste is dus om stress zo veel mogelijk te vermijden en je zenuwstelsel regelmatig te kalmeren. Bijvoorbeeld door middel van meditatie, luisteren van binnaural beats, ademhalingsoefeningen te doen en minder koffie te drinken. Luister goed naar je lichaam! En houd goed in de gaten of er balans is tussen de dingen die je energie kosten en die je energie geven.

Maar daarnaast is het ook – naar mijn mening – belangrijk en waardevol om te onderzoeken welke onbewuste ‘stress-triggers’ je hebt. Opruimwerk noem ik dat. Voelde jij je vroeger altijd veilig thuis? En op school? Had je moeder een makkelijke of moeilijke zwangerschap en bevalling? Zijn je ouders nog bij elkaar? Heb je een (emotioneel) afwezige vader?

Allemaal onbewuste ‘stress-triggers’ die opgeslagen liggen in je hersenen en ervoor kunnen zorgen dat jij gevoeliger bent voor stress. En altijd maar ‘aan’ blijft staan. Je kunt makkelijk beginnen met het lezen van een behulpzaam boek. Schrijvers zoals Els van Steijn en Dr. Joe Dispenza vind ik aanraders. Of denk eens aan een familie opstelling, hypnose therapie of spiertesten. Spiertesten zijn ook een onderdeel van mijn coachingstraject. 

 

Dit is een handvol tips uit mijn PCOS behandelmethode, waar je direct zelf mee kunt beginnen. Maar er is natuurlijk meer dat je kunt doen. Dit heeft vaak een persoonlijke aanpak nodig, waarbij de oorzaak goed onderzocht wordt.

Ben je benieuwd geworden naar hoe ik jou kan helpen? Of weet je even niet waar je moet beginnen? Laten we erover in gesprek gaan. Een kennismakingsgesprek is helemaal gratis. Klik hier om je aan te melden. 

 
Heel veel liefs,
 
 
 
 
 
Bronvermelding
 

Post a Comment: