Succesverhaal Rachelle

Zwanger worden met PCOS: het succesverhaal van Rachelle

Zwanger worden met PCOS kan een uitdaging zijn, maar het is absoluut niet onmogelijk. Zo vertelt Rachelle in dit artikel haar succesverhaal: hoe ze ondanks PCOS zwanger is geworden en een prachtige dochter op de wereld heeft kunnen zetten.

 

Inhoud van dit artikel:

Wie ben ik?

Stukje geschiedenis

Kinderwens

Reguliere begeleiding & coachingstraject

 

Wie ben ik?

Mijn naam is Rachelle, vrouw van Gavin en moeder van dochter Luna. Luna is geboren op 02-02-2022, een bijzondere datum als je het mij vraagt, al is de weg naar haar ook bijzonder geweest. Deze weg wil ik graag met jullie delen.

 

Stukje geschiedenis

Op het moment dat wij de kinderwens met elkaar bespraken, had ik ergens het vermoeden dat het niet van zelfsprekend zou zijn. Ik ben namelijk bekend met endometriose/adenomyose waarvoor ik 6 jaar geleden al enige hulp heb gekregen om dit onder controle te krijgen. De endometriose poliin het Bronovo Ziekenhuis schreef mij een lichtere anticonceptiepil voor, de minipil, maar adviseerde eveneens een speciaal dieet te volgen om de ontstekeningen te minimaliseren. Op dat moment was er nog geen sprake van de diagnose PCOS, maar werden wel vele eitjes gezien. Was dit een voorteken? Of is er iets gemist? 

 

Kinderwens

Uiteindelijk was het moment daar en besloten mijn man en ik het maar eens te gaan proberen. Lukte het? Dan zou dat fantastisch zijn, maar wel met de gedachte dat onvruchtbaarheid ook tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. We spraken af dat als het niet zou lukken, we zouden gaan reizen. Ik stopte uiteindelijk met de minipil en raakte 8 maanden daarna zwanger, echter staat endometriose/adenomyose bekend om eventuele miskramen, en zo eindigde deze zwangerschap dan ook in helaas een miskraam.

Voor deze zwangerschap en na het stoppen met de pil was mijn menstruatiecyclus redelijk stabiel, maar kon ik het wel een menstruatie noemen? Ik had namelijk licht bloedverlies welke maximaal 3 dagen duurde. Na deze zwangerschap was mijn menstruatiecyclus volledig zoekgeraakt, ik was vaak overtijd, ovulatietesten toonden aan dat ik geen ovulatie had gehad en het lichte bloedverlies kon ik toch niet echt een menstruatie noemen. Kortom, ik ging van een pijnlijke menstruatie met hevig bloedverlies naar een onregelmatige cyclus met amper tot geen bloedverlies. Let wel, ten tijde van het gebruik van de pil (Yasmin), slikte ik mijn pil door en had ik geen menstruatie. 

 

Reguliere begeleiding & coachingstraject

Door eind december 2020 met Daphne in gesprek te gaan aangaande mijn verstoorde hormoonbalans, zijn we gestart met het coachingstraject, maar werd ik eveneens door mijn huisarts doorverwezen naar de fertiliteitspoli, want wat is er nou eigenlijk aan de hand? Waarom is mijn cyclus zo van slag en waarom raak ik niet zwanger?  

 

Reguliere begeleiding

Een aantal maanden na het contact met de fertiliteitspoli was het moment eindelijk daar. Wij mochten langskomen voor een intake. De desbetreffende arts gaf aan dat gelet op de miskraam, het niet aan mijn man kon liggen dat ik niet zwanger raakte en dat het probleem bij mij lag. Er werd dan ook direct een echo gemaakt waarop hij zag dat er wel heel veel zwarteeitjes lagen, hetgeen kan duiden op PCOS. Ondanks dat mijn miskraam nog geen jaar geleden was, wat gezien moest worden als het nieuwe startpunt van het proberen zwanger worden, zette deze arts het toch door om door te gaan met het onderzoek. Dit aangaande mijn klachten en de hoeveelheid zwarte eitjes, ofwel, grote kans op PCOS. Niet veel later werd dan ook geconstateerd dat ik een grote hoeveelheid Anti-Mullerse Hormoon in mij had, evenals testosteron en wat andere waarden wat aldus duidde op PCOS. Deze arts gaf aan dat medicatie als Clomid niet veel zou doen en dat we moesten rekenen op IUI. Het nieuws kwam echter niet als een verrassing voor ons, maar dat maakte het niet minder moeilijk. Doordat ik al gestart was met het traject van Daphne, wilden we niet zomaar “opgeven”. We spraken dan ook af dat we na de zomer zouden gaan kijken wat te doen als ik nog niet zwanger zou zijn. De optie kunstmatige hormonen is niet iets wat we uitgesloten hadden, maar het stond zeker niet op ons lijstje om er direct mee te starten. Ik weet uit ervaring van het wisselen van de pil, en dus ook de hoeveelheid hormonen, dat ik alles behalve een leukere vrouw van zou worden. 

Coachingstraject

Tijdens de intake met Daphne bespraken we mijn kinderwens, de miskraam en de hormonale disbalans. Voor Daphne was het dan ook de ultieme case om op onderzoek uit te gaan wat nou precies de oorzaak was van mijn hormonale disbalans. Dit heeft ze dan ook door verschillende technieken toe te passen onderzocht en al snel kwam ze uit op PCOS. Daphne zette mij dan ook op een speciaal dieet, gaf mij opdrachten mee en gaf eveneens aan goed te letten op factoren zoals bijvoorbeeld stress. Uiteraard vraagt deze werkwijze en aldus het uitgewerkte plan enige doorzettingsvermogen vanuit jezelf, schouders eronder en gaan! Het is namelijk niet niks om bepaalde producten niet meer te eten, een wijntje tijdelijk te laten staan, maar ook te denken aan innerlijke rust door bijvoorbeeld meditatie.

Verder heb ik ook een aantal accupunctuursessies gehad gericht op de hormonale disbalans (PCOS en endometriose) en de kinderwens. Uiteindelijk ben ik binnen 5 maanden na start van het coachingstraject natuurlijk zwanger geraakt. 

De uiteindelijke combinatie van de reguliere begeleiding en het traject van Daphne heeft voor mij uiteindelijk geresulteerd in natuurlijk zwanger raken met de antwoorden op mijn vragen door de (bloed)onderzoeken vanuit de reguliere begeleiding. 

Het grootste positieve verschil is dat ik ondanks dat de desbetreffende gynaecoloog mij enorm goed heeft geholpen, ik met de aanpak van Daphne hetgeen heb ik kunnen bereiken zonder kunstmatige hormonen en bewust ben geworden van zowel mijn lijf en geest, en de daar bijbehorende voedingsmiddelen en supplementen. Ten tijde van de gehele zwangerschap ben ik niet misselijk geweest, heb ik mij niet moe gevoeld (iets wat ik voor het traject dagelijks last van had) en merkte ik dat ik in balansben geraakt, of wel, ik kan ook weer gemakkelijk naar het toilet en heb ik weinig tot geen last van acne. 

 

Kortom, ik ben PCOS de baas geworden en heb een prachtige dochter genaamd Luna op de wereld gezet!

Uiteraard is bovenstaande het topje van de ijsberg en mocht je dan ook vragen hebben, stuur ze dan naar Daphne.

 

Liefs, Rachelle 

 

Post a Comment: