Pil Anti conceptie middel

Waarom de pil niet de oplossing is bij PCOS

De pil heeft ons vrouwen veel gebracht. Niet alleen de pil, maar ook andere hormonale anticonceptie, hebben ervoor gezorgd dat we zelf onze zwangerschappen konden uitstellen en plannen. Zodat wij ons konden focussen op studie en carrière bijvoorbeeld! Maar tegenwoordig wordt de pil voor bijna elk ‘vrouwenprobleem’ ingezet. Ongeveer 35% van alle vrouwen wereldwijd krijgen de anticonceptie pil voorgeschreven om een andere reden dan het voorkomen van een zwangerschap. Namelijk tegen acne, migraine en menstruatieproblemen zoals PMS, PCOS en Edometriose. Maar is dit wel de oplossing?
 

Inhoud van dit artikel:

Hoe werkt de anticonceptie pil?

Waarom de pil niet de oplossing is bij PCOS

Andere aanpak

 

Hoe werkt de anticonceptie pil?

Er zijn verschillende anticonceptie pillen, namelijk de combinatiepil en de minipil. Het woord ‘mini’ betekent dat de pil slechts één medicijn bevat: een progestageen. Dit is de synthetische variant van progesteron. Een combinatiepil bevat twee verschillende soorten medicijnen: een ethinylestradiol (synthetische variant van oestrogeen) en een progestageen. Daarnaast is de dosis van progestageen lager in de minipil dan de combinatiepil. 

Beiden werken ze tweevoudig:

  1. Onderdrukken de ovulatie
  2. Verdunnen de slijmlaag van de baarmoeder en maken daardoor de baarmoederhals moeilijker doordringbaar voor zaadcellen

Zowel de combinatiepil als minipil hebben naast hun werking ook bijwerkingen. Belangrijke bijwerkingen van de pil kunnen zijn: verhoogd risico op beroerte, bloedstolsels en zelfs kanker. Naast het feit dat deze bijwerkingen serieus genomen moeten worden en de risico’s vooraf goed onderzocht zouden moeten worden door een medisch specialist, zie ik de pil ook niet als oplossing voor PCOS. Ik leg het je in de rest van het artikel graag uit.

 

Waarom de pil niet de oplossing is bij PCOS

Enkel symptoom bestrijding

De reguliere behandeling van PCOS bestaat uit het onderdrukken van de eisprong met behulp van hormonale anticonceptiepil. Dit is naar mijn mening een beetje vreemd, omdat het grootste probleem bij PCOS is dat je juist geen ovulatie hebt. Het is dus enkel symptoom bestrijding, maar pakt niet de oorzaak aan van het probleem.

 

Na het stoppen komen klachten erger terug

Wel kan de pil je androgenen onderdrukken, wat zorgt voor vermindering van bijvoorbeeld acne. Maar dit werkt helaas enkel zolang je de pil gebruikt. Zodra je ermee stopt, zul je meer androgenen aanmaken dan ooit daarvoor. En zullen de klachten dus erger terug komen. Ook stopt de pil de communicatie tussen je hersenen en eierstokken en verstoort je eigen hormoonproductie. Het is gek om aan te nemen dat dit verder geen nadelige effecten zal hebben op de rest van je lichaam. Je lever, schildklier en darmen ondervinden ‘schade’ tijdens het gebruik van de pil. Tijdens, maar ook zeker na het stoppen van de pil kunnen er dus ook andere gezondheidsklachten bij komen.

 

Maakt het achterliggende probleem erger

Daarnaast kan de pil je hormoonbalans nog erger verstoren, zoals het verergeren van insulineresistentie. Insulineresistentie is één van de grootste oorzaken van PCOS. Hetzelfde geldt voor ontstekingen en stress. Lees meer over de oorzaken van PCOS in dit blog.

 
Grotere kans op depressie, angst en stress

Veel vrouwen ervaren depressie, angst en stress tijdens het gebruiken van de pil. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de pil de kans op depressie met 70% vergroot! Dit komt omdat het je zenuwstelsel gevoeliger maakt voor stress, de werking van belangrijke gelukshormonen uitschakelt en de structuur van je hersenen veranderd – waardoor je emotioneel minder stabiel word.

Aangezien depressie, angst en stress ook vaak wordt gezien bij vrouwen met PCOS zou een medicijn, die deze klachten nog erger kan maken, niet voorgeschreven moeten worden.

 

Vergroot voedingstekorten

De pil “steelt” antioxidanten, mineralen en vitamines om werkzaam te kunnen zijn in je lichaam. Dit kan tot tekorten leiden. Voornamelijk in B-vitamines, vitamine C en E, magnesium en zink. Juist de vitamines en mineralen die belangrijk zijn om te kunnen herstellen van PCOS.

 

Andere aanpak

Daarom heeft mijn voorkeur een andere aanpak. Namelijk het aanpakken van de achterliggende oorzaak, zoals (early life) stress, insuline resistentie en ontsteking.

Ben je benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Een kennismakingsgesprek is helemaal gratis! Vraag hier een gratis gesprek aan. Hopelijk tot snel! 

 
Heel veel liefs,
 
 
 
 
 
 

Post a Comment: