Lean PCOS 2

PCOS zonder overgewicht: Lean PCOS. 7 Tips om dit te verbeteren!

Heb je de diagnose PCOS gekregen of heb je een sterk vermoeden dat je PCOS hebt? Maar ben je slank en/of heb je een normale BMI (body mass index)? Hoewel veel vrouwen met PCOS (te) zwaarlijvig zijn, is het een veel voorkomend misverstand dat PCOS alleen voorkomt bij overgewicht. Ook voor sommige (huis)artsen is de ijkpersoon een vrouw met overgewicht en wordt daarom bij slanke vrouwen pas te laat aan PCOS gedacht.

Overgewicht kan samen gaan met PCOS, maar het hoeft zeker niet. Minder dan de helft van vrouwen met PCOS heeft last van overgewicht. De andere helft van de vrouwen bij wie de diagnose PCOS wordt gesteld heeft een normaal gewicht of is slank. Ook wel Lean PCOS genoemd. Als je in deze categorie valt ben je dus zeker geen uitzondering. Ikzelf heb ook Lean PCOS gehad. Daarnaast is het zelfs mogelijk dat je als vrouw met ondergewicht last hebt van Lean Polycysteus Ovarium Syndroom.

 
Hoe zit dit dan precies?
 
Je lichaamsgewicht kan van invloed zijn op je menstruatiecyclus. Zowel overgewicht (te veel vet veroorzaakt ontstekingen), maar ook ondergewicht (door te weinig voedingsstoffen en energie) kunnen je cyclus verstoren. Maar wat als je een gezond gewicht hebt? Uit verschillende PCOS-onderzoeken in combinatie met overgewicht, ondergewicht en een gezond gewicht bleken toch veel lichamelijke overeenkomsten te zijn. Je lichaam denkt namelijk dat het geen geschikt moment is om een zwangerschap te voldragen.
 
Bij alle drie de varianten Polycysteus Ovarium Syndroom is er ten eerste een disbalans ontdekt tussen Androgenen, anti-Müller hormoon (AMH) en Follikelstimulerend hormoon (FSH). Dit zorgt ervoor dat de groei van de follikels (eicellen) op het cruciale moment – net voor de ovulatie – wordt stopgezet. Ten tweede zagen ze een disbalans in het hormoon Insuline, namelijk Insuline Resistentie. Je kunt het zien als een “op hol geslagen” bloedsuikerspiegel waardoor sommige delen van je lichaam niet meer reageren op Insuline, en daardoor te weinig energie kunnen vrijmaken om te functioneren. Het beïnvloed je vruchtbaarheid, maar ook de werking van je lever, vetweefsel en skeletspieren. Bij PCOS zijn dan minimaal 2 van de volgende klachten het gevolg: onregelmatige of uitblijvende menstruatie, cysten op de eierstokken, acne en/of overbeharing.
 
Wat is de oorzaak van Lean PCOS?
 
PCOS kan getriggerd worden door je leefstijl. Daarmee bedoel ik dat de leefstijl-keuzes die je maakt niet passen bij de behoeftes van jouw lichaam. Je kunt hierbij denken aan verkeerde voeding, beweging en slaap. Maar voornamelijk stress, je gedachtes en emoties spelen hierin een grote rol. Helemaal als je geboren bent met een minder voordelig genetisch pakketje, is de kans groter dat je PCOS ontwikkelt.
 
Wat kun je doen om Lean PCOS te verbeteren?
Het belangrijkste is om je lichaam weer te geven waar het behoefte aan heeft. Dit is erg persoonlijk. Toch heb ik een aantal algemene tips die zullen helpen!
 
Tip 1: Start je dag met een wandeling buiten
Een verstoord bioritme ligt vaak ten grondslag aan hormonale disbalansen. Ook bij PCOS kan dit een rol spelen. Als je lichaam namelijk niet beseft wanneer het precies dag en wanneer nacht is, dan kan het nooit de juiste hormonen aanmaken op de juiste momenten. Wanneer je direct nadat je wakker bent geworden een wandeling buiten maakt, geeft het licht van de ochtendzon een duidelijk signaal naar je hersenen: het is dag! Als je het voor je ontbijt doet dan zorgt wandelen ook voor een grotere Insuline gevoeligheid. En daarnaast, met de bewegingen die je maakt tijdens het wandelen, masseer je lichtjes je bekkenbodem en baarmoeder van binnen. En dat heeft veel gezondheidsvoordelen als vrouw.
 
Tip 2: Ontbijt met een flinke portie eiwitten
Als je ontbijt met voornamelijk gezonde eiwitten (absoluut geen suiker en andere snelle koolhydraten) zal dit voor een stabiele bloedsuikerspiegel zorgen. Zo heb je er gedurende de dag ook minder last van. Daarnaast geeft een eerste voedzame maaltijd van de dag een seintje aan je hersenen dat je in een veilige omgeving bent, met genoeg voedsel. Het werkt stress verlagend.
Probeer eens gebakken champignons, biologische eitjes, wilde gerookte zalm of biologische kip in je ontbijt te verwerken. 
 
Tip 3: Stimuleer een diepe slaap
Tijdens een diepe slaap herstelt je hele lichaam. Je hormonen krijgen een reset, zodat verstoringen rechtgetrokken kunnen worden. Maar als je te kort of te weinig in diepe slaap komt, dan krijgt je lichaam die kans niet. Om een diepe slaap te stimuleren zou je magnesium kunnen slikken bij je avondeten en een korte (dankbaarheid)meditatie kunnen doen en/of binnaural beats kunnen luisteren voor je gaat slapen.
Ik adviseer vaak Magnesnium Bisglycinaat van Vitakruid. Met de code ‘Daphne10’ krijg je 10% korting op je bestelling.
 
Tip 4: Beweeg meerdere momenten per dag
Om Insuline Resistentie tegen te gaan is het belangrijk dat je lichaam weer beter gaat reageren op Insuline. Dit bereik je met veel beweeg-momentjes gedurende de dag. Lange tijd achter elkaar zitten werkt Insuline Resistentie in de hand. Zet je wekker elk uur en ga 1 minuut even bewegen. Loop bijvoorbeeld de trap op en af, doe een paar squats of jumping jacks. Zorg in ieder geval dat je hartslag even omhoog gaat. Naast een verbetering op hormonaal niveau, stimuleert het ook je focus en verbetert het je spijsvertering. Bonus!
 
Tip 5: Laat je testen op mogelijke tekorten: Vitamine A, D, B, Jodium en Zink.
Bij veel van de vrouwen die ik heb mogen helpen met PCOS zie ik tekorten in deze vitamines en mineralen. Ze spelen een belangrijke rol in je vruchtbaarheid en hormoonhuishouding. Let op: ga deze micronutriënten niet zomaar bijslikken in de vorm van supplementen zonder professioneel advies! Er kunnen namelijk ook contra-indicaties zijn.
Laat je door een specialist (bijvoorbeeld door mij) onderzoeken op mogelijke tekorten en hierin adviseren.
 
Tip 6: Vermijd schadelijke stoffen
Vrouwen met PCOS zijn over het algemeen extra gevoelig voor schadelijke stoffen (welke 12 chemische stoffen dit precies zijn, zal ik later een andere uitgebreide blog beschrijven). Het gaat niet alleen om schadelijke stoffen in je voeding/drinkwater, maar ook in je verzorgingsproducten en keukengerei! Je huid is een spons. Je kunt daarom het beste kiezen voor natuurlijke verzorgingsproducten. Daarnaast gaat het je zeker helpen om je keuken een “detox” te geven. Vervang alle plastic bakjes, spatels, snijplanken enz. voor glas of hout/bamboe. Gebruik geen pannen met een anti-aanbaklaag: het is bewezen dat het hormoonverstorend en kankerverwekkend is. Onthoud dat je het beste voor natuurlijke producten kunt kiezen!
 
Tip 7: Heb minimaal eens per week een orgasme
Naast dat het natuurlijk fantastisch voelt, heeft een orgasme ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Er komt een enorme hoeveelheid van het signaalstofje Oxytocine vrij wat stress en angstige gevoelens verminderd. Daarnaast stimuleert het de bloedcirculatie van alle organen in je bekkenbodem, helpt om de voedingsstoffen en hormonen naar de plek te brengen waar het nodig is en verbetert daarmee je menstruatiecyclus en vruchtbaarheid. Daarnaast geeft het je ook nog eens een glanzende huid, is het een natuurlijke pijnstiller bij hoofdpijn en zorgt het voor een diepere slaap. 
Dus mocht je op het moment nog niet genieten van regelmatige orgasmes; dan stel ik voor om daarmee te starten 😉
 
Naast deze 7, heb ik nog veel meer tips en tricks. Ik deel ze graag persoonlijk met je.
Zou je persoonlijk advies willen? Laat hier je gegevens achter voor een gratis kennis making.
 
Succes en heel veel liefs,
 

Post a Comment: