PCOS en de link naar onregelmatig ongesteld zijn
H
allo lieve vrouw,
Als je hier bent, ben je waarschijnlijk op zoek naar informatie over een onregelmatige menstruatiecyclus. Ik begrijp hoe vervelend dat kan zijn en ik wil je graag helpen. Ik ben Daphne en ik ben gespecialiseerd in PCOS en het behandelen van een onregelmatige menstruatiecyclus.
Een onregelmatige cyclus kan verschillende oorzaken hebben, maar een van de meest voorkomende oorzaken is PCOS. Vrouwen met PCOS hebben vaak een lange cyclus hebben of helemaal geen menstruatie. Dit wordt ook wel aligomenorroe of anovulatie genoemd.
Hoe zit dat precies? Ik leg het je in artikel uit.
In dit artikel lees je:
Help, ik word niet ongesteld!
Wat is PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom)?
Onregelmatige cyclus
Hoe werkt een normale menstruatiecyclus?
Hoe ontstaat een onregelmatige menstruatie bij PCOS?
Wat kun je doen?
Gratis PCOS type test
Help, ik word niet ongesteld!
Geheel begrijpelijk als jij je zorgen maakt als je onregelmatig ongesteld of helemaal niet ongesteld word. Het brengt namelijk veel onzekerheid met zich mee. Onzekerheid over wanneer je een bloeding krijgt, maar wellicht ook onzekerheid en twijfels over wat er zich in jouw lichaam afspeelt en over je vruchtbaarheid.
Daarnaast gaat het vaak gepaard met andere vervelende en/of vage klachten.
Een onregelmatige cyclus kan verschillende oorzaken hebben en een van de meest voorkomende oorzaken is PCOS.
Wat is PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom)?
PCOS is een afkorting voor Polycysteus Ovarium Syndroom (Polycystic Ovary Syndrome).
Wat letterlijk betekent:
Poly: meerdere
Cysteus: vochtblaasjes (cysten)
Ovarium: eierstok
Syndroom: een verzameling van symptomen en geen ziekte
Het is een optelsom van symptomen waarbij de diagnose wordt vastgesteld als je minimaal twee van onderstaande symptomen hebt:
- Geen of een onregelmatige menstruatie. Dit wordt aligomenorroe of anovulatie genoemd. Wat wil zeggen dat je minder vaak of helemaal geen eisprong hebt. Je bent dus niet of minder vaak vruchtbaar in je cyclus.
- Klachten die horen bij verhoogde androgenen (mannelijk hormonen) in het bloed. Bijvoorbeeld acne, overbeharing op het gezicht, borst en/of buik, haaruitval op het hoofd of overgewicht.
- Cysten op de eierstokken. Dit kan worden vastgesteld door middel van een inwendige echoscopie.
Naast een uitblijvende menstruatie, de cysten en de genoemde klachten door verhoogde androgenen zijn er meer typische PCOS klachten.
Hieronder een overzicht van de meest voorkomende PCOS symptomen:
- Minimaal 12 kleine cysten die zich ontwikkelen in de eierstokken (dit is te zien op een echo in het ziekenhuis). Maar dit is niet bij elke vorm van PCOS! Je kunt ook PCOS hebben zonder cystes.
- Het is een uitdaging om je vruchtbare dagen te bepalen door een onregelmatige of uitblijvende eisprong
- Minder dan 8 keer per jaar een menstruatie: late, uitblijvende of geen menstruatie
- Meer dan 7 dagen bloedverlies in geval van een menstruatie
- Overbeharing: meer beharing in het gezicht, op de borst en/of de buik (hirsutisme)
- Dunne haren of haaruitval op het hoofd
- Acne: aanhoudend na de pubertijd, in het gezicht, op de rug en/of de borst
- Vette huid
- Sneller aankomen en meer moeite met afvallen of overgewicht.
- Lovehandles
- Stemmingswisselingen
- Angstig, snel prikkelbaar of gespannen zijn
- Depressieve gevoelens
- Skin tags – losse huidflapjes, met name onder de oksel
- Donkere vlekken of donkere verkleuringen van de huid in de nek, oksels of lies.
- Onverklaarbare buikpijn en/of opgeblazen gevoel
- Vermoeidheid
Onregelmatige cyclus
Op één van de symptomen van Polycysteus Ovarium Syndroom, namelijk een uitblijvende eisprong (ovulatie), wil ik wat dieper in gaan. Dit symptoom maakt het erg lastig om je vruchtbare dagen te bepalen bij een kinderwens.
Maar daarnaast heeft je lichaam ook geen profijt van de heilzame krachten van de hormonen (met name progesteron) die enkel geproduceerd worden na je eisprong tot je menstruatie.
Hoe werkt een normale menstruatiecyclus?
Om te begrijpen wat er precies bij PCOS gebeurt of wat er niet gebeurt, helpt het om te weten hoe een normale menstruatiecyclus werkt. Een ‘normale’ menstruatiecyclus heeft een duur van ongeveer 21 – 35 dagen en kan onderverdeeld worden in 4 delen (weken).
De menstruatiecyclus is een complex, maar mooi samenspel tussen verschillende organen in het lichaam:
- de hypothalamus
- de hypofyse
- de eierstokken
- en de baarmoeder
De hypothalamus bevindt zich aan de onderkant van de hersenen en vlak daaronder zit de hypofyse (hersenaanhangsel). De hypothalamus is hierin de grote hormoon-stuurman. Deze produceert namelijk het stofje LHRH, een boodschapper-hormoon, dat de hypofyse aanzet tot het afgeven van Follikelstimulerend hormoon (FSH) en Luteïniserend hormoon (LH). FSH en LH worden via het bloed naar de eierstokken getransporteerd en zijn verantwoordelijk voor de eirijping en de eisprong.
FSH stimuleert in week 1 en 2 de groei van een follikel (eiblaasje) waarin een eicel zit en zorgt ook voor de aanmaak van oestrogeen in de eierstokken. Het oestrogeen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies gaat groeien. Als de hoeveelheid oestrogeen in het bloed hoog is, de hoogste piek in week 2 van je cyclus, wordt de afgifte van FSH geremd en de afgifte van LH gestimuleerd. Onder invloed van die grote hoeveelheid LH (LH-piek) treedt de ovulatie op, in het midden van de cyclus.
Na de eisprong, in week 3, sluit de follikel zich weer en vormt zich dan tot een endocriene (lees: hormoon producerende) klier, het Corpus Luteum genoemd. Het Corpus Luteum produceert dan een enorme hoeveelheid progesteron. Ook de eierstokken gaan nu naast oestrogeen ook een beetje progesteron maken.
Progesteron heeft veel heilzame krachten. Zo maakt het je stress-bestendiger, zorgt het voor goede slaap, gezonde hersenen en hart en werkt het anti-ontstekend. Maar daarnaast zorgt het hormoon ervoor dat het baarmoederslijmvlies voldoende voedingsstoffen gaat bevatten voor de eventueel bevruchte eicel. Wordt de eicel niet bevrucht, dan daalt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in het bloed aanzienlijk in week 4.
Het gevolg van deze daling is dat het baarmoederslijmvlies wordt afgesloten van zuurstof, zodat het kan “afsterven” en klaargemaakt kan worden voor de afstoting in de vorm van een bloeding (de menstruatie in week 1). Daarnaast zorgt de lage oestrogeenconcentratie in het bloed ervoor dat de hypofyse opnieuw door de hypothalamus wordt geprikkeld om FSH en LH af te geven. De volgende cyclus is dan begonnen.
Hoe ontstaat een onregelmatige menstruatie bij PCOS?
Maar wat is er dan anders in het geval van PCOS ten opzichte van een normale menstruatiecyclus? Bij PCOS is de communicatie tussen hypothalamus, de hypofyse en de eierstokken en baarmoeder verstoort. Er is wel genoeg FSH, maar te weinig LH. En vaak wordt er wel genoeg oestrogeen aangemaakt, maar te weinig progesteron.
Normaal gesproken ontwikkelen in de eerste twee weken van de menstruatiecyclus zich enkele eiblaasjes (follikels) in de eierstokken. Meestal groeit één hiervan verder tot de eisprong hiervan plaatsvind (de ovulatie). Bij vrouwen die het Polycysteus Ovarium Syndroom hebben groeit niet één eicel verder, maar meerdere tegelijk. Alleen volgroeien deze (bijna) allemaal niet voldoende, waardoor er geen of minder vaak één tot een eisprong komt. Er bereikt dus geen enkele follikel de eindstreep van de race naar de ovulatie. Ook lukt het de eicellen niet om uit het eiblaasje los te komen. Dan ovuleer je dus niet, vorm je geen Corpus Luteum en kun je zonder vrije eicel op dat moment ook niet zwanger worden.
Wanneer normaal gesproken de eicel niet wordt bevrucht of innestelt wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Je word dan ongesteld. Maar als er geen ovulatie heeft plaats gevonden, dan vind er daaropvolgend ook geen menstruatie plaats. Toch kun je soms wel een bloeding krijgen. Hoe zit dat? Toen je follikels aan het groeien waren en een poging tot evalueren deden, maakten ze wel oestrogeen aan. En weet je nog dat oestrogeen ervoor zorgt dat het baarmoederslijmvlies gaat groeien? Wanneer de groei niet afgeremd wordt, zal dat slijmvlies een keer afgestoten moeten worden. En krijg je dus een bloeding.
Hoe vaak word je ongesteld bij PCOS? Bij een normale cyclus word je 13 tot 14 keer per jaar ongesteld. Bij PCOS is dit minder dan 8 keer (oligomenorroe) of helemaal niet meer (amenorroe). Vrouwen met het Polycysteus Ovarium Syndroom zijn om deze reden verminderd vruchtbaar en de kans op zwangerschap is kleiner.
Wat kun je doen?
Je kunt gelukkig zelf veel doen om je menstruatiecyclus te herstellen.
Je kunt PCOS-klachten zelfs volledig verhelpen met de voedings-, bewegings- en ontspanningspatroon richtlijnen die ik heb ontwikkeld en toepas op cliënten die 1:1 trajecten volgen.
Maar allereerst is het belangrijk om inzicht te krijgen in welke hormonen mogelijk verstoord zijn in je lichaam – ofwel welke verstoringen ervoor zorgen dat jouw menstruatiecyclus onregelmatig is.
Doe hieronder de gratis PCOS type test en je krijgt de uitslag per e-mail toegestuurd!
Gratis PCOS type test
Tip: volg me op Instagram (@gezondheidscoach_daphne) voor gratis tips & tricks om je menstruatiecyclus te herstellen.

Polycystic Ovary Syndrome (PCOS): Arguably the Most Common Endocrinopathy Is Associated with Significant Morbidity in Women – Enrico Carmina, Rogerio A. Lobo
Onregelmatig ongesteld
Onregelmatig ongesteld