Is het vet of opgeblazen? Tips voor een strakke buik!
Spookt de gedachte dat je een paar kilootjes kwijt wilt rondom je buik vaak door je hoofd? Maar lukt het je maar niet om een strakke buik te krijgen? Inmiddels heb ik bij veel vrouwen ontdekt dat het probleem geen vet was, maar een extreem opgeblazen buik. Die strakke buik is dan misschien dichterbij dan je denkt.
Oorzaken
Mogelijke oorzaken zijn geïrriteerde darmen, een lekkende darm, SIBO (bacterie overgroei in de dunne darm), prikkelbare darm syndroom, voeding intoleranties of constipatie. En helaas zijn deze oorzaken weer in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen en migraine. Je kunt namelijk alleen maar een gezonde menstruatie hebben als je een gezond spijsverteringssysteem hebt.
Wat hebben deze oorzaken gemeen?
Het zijn allemaal verstoringen in je metabolisme. Ofwel het vermogen van jouw lichaam om goede stoffen binnen te laten, ongewenste stoffen buiten te houden en de juiste voedingsstoffen op te nemen of uit te scheiden. Hoe trager je metabolisme, hoe langzamer voedsel en afvalstoffen door je spijsverteringskanaal gaan. Hierdoor hebben bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers meer kans om zich ook tegoed te doen aan al dit voedsel. Daarnaast vermenigvuldigen ze zich op plekken waar ze niet horen en de balans tussen “goede” en “slechte” microben raakt verstoort als je voeding eet waar je niet goed op reageert.
Een verstoord microbioom zorgt voor luchtvorming, opgezwollen en geïrriteerde darmen, minder goede functionering van het lymfesysteem en vochtophoping rond de buik. Vervolgens veroorzaakt dit weer een slechte communicatie tussen darmen en hersenen. Het gevolg is een ontregeling van hormonen.
Wat kun je doen? Hierbij mijn tips voor een strakke buik:
Tip 1: Eet genoeg eiwitten
Eet voldoende eiwitten: 1 gram per kg (in lichaamsgewicht) per dag. Het is essentieel om je bloedsuikerspiegel in balans te houden bij elke maaltijd en voor gezonde darm- en levercellen.
Tip 2: Laat je onderzoeken op voedselintoleranties of -allergieën
Laat je (bijvoorbeeld door mij) onderzoeken op voedsel-intoleranties of allergieën. Zo weet je wat je beter minder kunt eten of beter helemaal kunt laten staan.
Tip 3: Kauw goed
Kauw minimaal 15 – 20 x op elke hap. In speeksel zitten namelijk al veel enzymen, een soort schaartjes die je eten klein knippen. Hierdoor kan het spijsverteringskanaal vervolgens alles sneller verwerken.
Tip 4: Zorg dat je mineralen-inname op niveau blijft
Mineralen zijn essentieel voor een goede spijsvertering! Natrium, Kalium en Zink spelen een grote rol bij de aanmaak van maagzuur (bescherming tegen ziekteverwekkers in het spijsverteringskanaal). Zink is essentieel voor het repareren van de darmwand. Koper heeft een antibacteriële, anti-schimmel en anti-parasitaire eigenschappen. Magnesium zorgt ervoor dat je darmspier voldoende ontspant en stimuleert daarmee de peristaltiek. Jodium en Selenium zijn bouwstoffen van de schildklier, ook wel de stuurman van je stofwisseling. En zo kan ik nog wel even door gaan!
Je haalt ze uit zeevoedsel, orgaanvlees, noten- en zaden, groente en evt. extra suppletie. Laat je bij suppletie altijd adviseren door een specialist. Stuur mij hiervoor gerust een berichtje.
Tip 5: Varieer zo veel mogelijk in wat je eet
Je kunt het beste van veel verschillende dingen een beetje eten, dan van een paar dingen heel veel. Zodat de balans in bacteriën weer herstelt.
Tip 6: Maak tijd voor ontspanning
Ontspannen is ontzettend belangrijk, want stress en negatieve gedachtes verstoren je microbioom. Ontdek wat jou helpt om te ontspannen en liever voor jezelf te zijn. Bedenk bijvoorbeeld elke dag 3 dingen waar je dankbaar voor bent. Of gun jezelf regelmatig een lekkere (zelf)massage (met warme olie of scrubzout), sauna bezoek of bad-sessie. Ga een paar minuten mediteren, neem een Yoga-les of neem wat vaker de tijd om uitgebreid te koken.
Wil je graag persoonlijk advies? Laat hier je gegevens achter voor een gratis kennis making.
Succes en heel veel liefs,

Ciska
Interesse in een kennismakingsgesprek over mijn eetpatroon/hormooncyclus en kijken of je hierin wat voor mij kan betekenen
Daphne Medema
Hi Ciska,
Leuk dat je contact opneemt. Ik ga je vandaag een mail sturen, zodat we even een kennis making kunnen inplannen 🙂
Liefs,
Daphne