Sporten met PCOS

Dit is de juiste manier om te sporten bij PCOS

Meer is niet altijd beter. Zeker niet als we het hebben over sporten in combinatie met een verstoorde hormoonbalans. Wat is dan de juiste manier om te sporten bij PCOS?

Laten we voorop stellen dat sporten met PCOS ontzettend gezond is. Maar de balans tussen inspanning en ontspanning is hierin belangrijk. De hypothalamus, een belangrijke hormoonklier in je hersenen, reageert namelijk direct wanneer deze balans verstoort is.

Hormonen spelen een belangrijke rol bij sport en het herstellen hiervan. Om energie vrij te maken in je lichaam worden de hormonen Glucagon en Cortisol aangemaakt. Zo kunnen glycogeen (suiker), eiwitten en vetten afgebroken worden. Duurt de inspanning te lang of volgen de momenten van inspanning te snel op elkaar: dan wordt het Cortisol-niveau te hoog en denkt de hypothalamus dat er ‘gevaar’ is. Een uitblijvende of pijnlijke menstruatie is het gevolg.

Dus wat kun je het beste doen?
  • Gun je lichaam rust. En sport slim. Als je voor je ontbijt intensief beweegt is 15 minuten echt voldoende. Kies je toch liever voor een ander moment van de dag? Sport dan maximaal 1 uur, om een te grote stijging van Cortisol te voorkomen. En laat je lichaam 48 uur herstellen na een sportsessie.
  • Kies voor krachttraining. Hierna – tijdens de herstelfase – worden namelijk de hormonen gebonden Testosteron (tegenpool van vrij Testosteron, wat klachten geeft bij PCOS) en Groeihormoon aangemaakt. Deze hebben een positief effect op je hormoonbalans.
  • Maak een gewoonte van sitting-breaks. Elk uur een sitting-break van 1 minuut heeft een groter effect op je hormoonbalans (en totale gezondheid) dan elke dag 30 minuten matig-intensief bewegen. Dit heeft met het hormoon Insuline te maken. Zet je wekker en breng je hartslag gedurende 1 minuut omhoog.
  • Luister naar je lichaam. Onze vrouwelijke hormooncyclus is een mooie wisselwerking van hormonen, met verschillende effecten. Zo maak je in de eerste fase van je menstruatie cyclus makkelijker energie vrij. En daarnaast herstel je beter. Ga ervoor en pak een zwaarder gewicht dan de vorige keer bij krachttraining. In de tweede fase heb je wellicht minder zin om intensief te sporten en voelt alles moeizamer. Luister hiernaar en geef eraan toe, want je lichaam doet dit niet voor niks. Wandelen en yoga zijn ook geweldige keuzes!
  • Vergeet niet voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten te eten. En zorg voor goede slaap!

 

Heb je behoefte aan gepersonaliseerd advies? Meld je hier aan voor een gratis kennismakingsgesprek!

 

Heel veel succes en liefs,

 

 

Post a Comment: