De beste PCOS behandeling
Om PCOS te kunnen behandelen, is het belangrijk om eerst te achterhalen wat de oorzaak is. Vervolgens moet je weten welke soorten PCOS behandelingen er zijn, zodat je hier een bewuste keuze in kunt maken. Ik leg het je allemaal uit in dit artikel, inclusief tips wat je zelf kunt doen om PCOS klachten op te lossen.
Inhoud van dit artikel:
Wat is PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) in het kort?
Diagnose PCOS
PCOS behandeling
Reguliere behandeling van PCOS
De natuurlijke behandeling van PCOS
5 natuurlijke oplossingen bij de behandeling van PCOS
Wat is PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) in het kort?
PCOS is een veel voorkomende aandoening bij vrouwen in hun vruchtbare jaren. Deze aandoening kan het beste worden gedefinieerd als een groep symptomen die gerelateerd zijn aan de zogenaamde anovulatie (afwezigheid van ovulatie) en een hoog niveau van androgenen (mannelijke hormonen). Bij dit syndroom krijgen de eierstokken wel een seintje van de hersenen om meerdere eicellen te laten groeien, maar niet om er één volledig te laten volgroeien en tot eisprong te laten komen.
Het belangrijkste symptoom van PCOS is daarom een onregelmatige menstruatie: een te late of geen menstruatie. Andere symptomen van PCOS zijn overmatige gezichts- en lichaamsbeharing (hirsutisme), acne, haaruitval, cysten op de eierstokken en onvruchtbaarheid.
Androgenen zijn mannelijke hormonen, zoals testosteron, androstenedion en DHEAS. Het is normaal, goed juist, om een kleine hoeveelheid androgenen te hebben als vrouw. Je hebt ze namelijk nodig voor je stemming, libido en gezonde botten. Alleen een teveel aan androgenen veroorzaakt klachten, zoals acne en haaruitval op het hoofd.
Diagnose PCOS
PCOS kan alleen gediagnosticeerd worden door een combinatie van de volgende middelen: een symptomen checklist, interne echo van de eierstokken en bloedonderzoek op hormonen.
Als je volwassen bent en het proces richting je ovulatie verloopt normaal, bevatten je eierstokken tot wel 12 in ontwikkeling zijnde follikels (eicellen). Maar als je een tiener bent en nog een menstruatiecyclus aan het ontwikkelen bent, dan kunnen er wel 25 van zulke follikels op je eierstokken zitten. Een van die follikels wordt ‘dominant’ en groter dan de andere follikels. Gedurende de rest van die cyclus, zal alleen de dominante follikel voor de eisprong zorgen en de andere follikels “onder de duim houden”.
Maar als het proces richting de ovulatie niet (normaal) verloopt, zoals bij PCOS, dan vorm je geen dominante follikel en worden de andere follikels ook niet onderdrukt. In plaats daarvan zullen de andere follikels ook een klein beetje door blijven groeien en uiteindelijk heb je meerdere, kleine, niet volledig ontwikkelde follikels. Dan worden ze ‘cysten’ genoemd. En deze cysten ziet een arts op je echo.
Maar eierstokken zijn continue volop in beweging en ze veranderen. Elke maand vormen je eierstokken nieuwe follikels en elke maand nemen ze die ook weer op. Daarom zien je eierstokken er op een echo elke maand anders uit. Polycysteuze (poly betekent meerdere, cysteus betekent follikels) eierstokken zijn dus een teken dat je geen ovulatie hebt gehad die specifieke maand, maar dit hoeft nog geen PCOS te betekenen.
Daarom is het belangrijk om daarnaast ook aanvullend goed de symptomen in kaart te brengen en eventueel bloedonderzoek op hormonen, zoals androgenen en SHBG (geslachtshormoon bindende globuline) te doen. Anders kan er geen goede diagnose van PCOS gesteld worden. Of je nu alleen ovulatie-problemen of daadwerkelijk PCOS hebt, dan ben je hier op de juiste plek!
PCOS behandeling
Reguliere behandeling van PCOS
De reguliere behandeling van PCOS bestaat uit het onderdrukken van de eisprong met behulp van hormonale anticonceptiepil. Dit is naar mijn mening een beetje vreemd, omdat het grootste probleem bij PCOS is dat je geen ovulatie hebt. Wel kan de pil je androgenen onderdrukken, wat zorgt voor vermindering van bijvoorbeeld acne, maar dit werkt helaas enkel zolang je de pil gebruikt. Zodra je ermee stopt, zul je meer androgenen aanmaken dan ooit daarvoor. En zullen de klachten dus erger terug komen.
Daarnaast kan de pil je hormoonbalans nog erger verstoren, zoals het verergeren van insulineresistentie. Insulineresistentie is één van de grootste oorzaken van PCOS.
In geval van een kinderwens bestaat de eerste stap van de reguliere behandeling uit de werkzame stof Clomifeencitraat (meestal van het merk Clomid). Clomifeencitaat is een synthetische stof, in tabletvorm, die een ovulatie kan opwekken. Het houdt je lichaam een beetje voor de gek, zodat het een eisprong stimuleert. Maar ik geloof dat je lichaam je niet zomaar een seintje (geen eisprong) geeft dat het geen goed moment is om zwanger te worden. Er zijn mogelijk tekorten in je lichaam of er is niet voldoende energie beschikbaar om een kindje te maken. Het is naar mijn mening belangrijk om eerst daar aandacht aan te besteden. Daarnaast reageren vrouwen erg verschillend op Clomid. Het kan veel verschillende, vervelende, bijwerkingen met zich meebrengen. Het kan met name emotioneel en fysiek zwaar zijn.
De natuurlijke behandeling van PCOS
Er bestaat ook een manier om PCOS natuurlijk te behandelen. Een manier die mijn voorkeur heeft en waar ik in mijn praktijk mee werk. Het grote verschil tussen de reguliere en natuurlijke behandeling is dat in het geval van een natuurlijke behandeling de oorzaak onderzocht wordt. Dit vergt een persoonlijke en holistische aanpak, want PCOS heeft zowel op fysiek, emotioneel als spiritueel niveau triggers. Zo kan met de juiste leefstijl aanpassingen de natuurlijke hormooncylus, inclusief ovulatie, herstelt worden. Het is dus zelfs mogelijk om zwanger te worden bij een kinderwens! Daarnaast heeft een natuurlijke behandeling geen vervelende bijwerkingen. Enkel de bonus dat je vaak ook andere vage klachten oplost.
Ik zou je nu heel graag een complete to-do lijst geven met dé oplossing van PCOS, maar het ligt dus een beetje ingewikkelder dan dat. Zou je persoonlijke begeleiding willen? Laat hier je gegevens achter voor een gratis kennis making. Toch heb ik een 5-tal algemene tips, zie het als een goed begin, opgesteld voor je!
5 natuurlijke oplossingen bij de behandeling van PCOS
Eet goed en eet genoeg
Zoals ik al eerder had aangegeven is insulineresistentie een veel voorkomende oorzaak bij PCOS. Een stabiele bloedsuikerspiegel speelt hierin een grote rol en die wordt grotendeels beïnvloed door wat en hoeveel je eet. Daarom is het alleen maar logisch dat voedingsinterventies een groot verschil kunnen maken in je hormonale gezondheid. Dus ja, je dieet kan een enorme impact hebben op uw PCOS-symptomen!
Er is geen one-size-fits-all dieet. Maar de meeste van mijn patiënten zijn in staat hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden en hun hormonen te ondersteunen door een Paleo- of OERdieet te volgen. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen die moeten worden aangebracht:
Vermijd granen (voornamelijk gluten!)
Verhoog je eiwitinname, bij élke maaltijd
Eet elke dag 500 gram groenten en minimaal 2 stuks fruit
Eet biologische vetten van hoge kwaliteit
Elimineer bewerkte voedingsmiddelen
Geraffineerde suiker verminderen of elimineren
En zorg ervoor dat je voldoende calorieën binnenkrijgt uit zowel koolhydraten, eiwitten en vetten, zodat je lichaam ook voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Beweeg
Doe regelmatig krachttraining, HIIT of yoga. Het zijn allemaal geweldige vormen van lichaamsbeweging voor PCOS. Ze bouwen namelijk spieren op, verminderen stress, maken je lichaam gevoelig voor insuline en zorgen ervoor dat je je goed voelt. Maak ook geregeld een (lange) wandeling buiten.
Maar kijk wel uit! Lichaamsbeweging in de vorm van een uitgebreide cardiotraining (langer dan 60 min.), zoals hardlopen of sporten op cardio apparatuur kan een stressreactie in het lichaam veroorzaken en leiden tot meer hormonale ontregeling. Lees hier meer over sporten met PCOS.
Ondersteun je lever
De lever is het ontgifting orgaan dat ervoor zorgt dat gebruikte hormonen, die je lichaam niet langer nodig heeft, verwijderd kunnen worden. Dit is inclusief synthetische hormonen uit anticonceptie. Logisch ook dat bij veel vrouwen, na jarenlang hormonale anticonceptie, de lever aardig overbelast is geraakt. Een goed functionerende lever voorkomt dat gebruikte hormonen de boel “ophopen” of dat ze opnieuw opgenomen worden in je lichaam, met alle gevolgen en klachten van dien. Het speelt een rol in de stofwisseling en ontgifting van heel je lichaam. Daarnaast heeft de lever het tegenwoordig een stuk zwaarder dan 100 jaar geleden als je denkt aan alle chemicaliën (bv. pesticiden op groente, microplastics in verzorgingsproducten, giftige stoffen in reinigingsproducten, water- en luchtvervuiling) waar het elke dag mee gebombardeerd wordt.
Om de lever te ondersteunen kun je het beste voldoende koolhydraten uit alle soorten fruit, groenten en kruiden die onder de grond groeien, zoals wortels, rode biet, kurkuma eten. Maar ook kruisbloemige groente zoals broccoli. Daarnaast hoge kwaliteit eiwitten uit bottenbouillon, collageen, biologische eieren, gras gevoerd (orgaan)vlees en wild gevangen vis. Ten slotte genoeg gezonde vetten uit avocado, extra vierge olijfolie en kokosolie.
Bekijk ook kritisch de ingrediënten van je verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen met behulp van de ‘Think Dirty’ app.
Verbeter je darmgezondheid
Het eten van genoeg groente, fruit, kruiden, paddenstoelen en gefermenteerde voedingsmiddelen is een manier om ervoor te zorgen dat je gezonde en blije darmbacteriën hebt. Deze darmbacteriën zorgen er vervolgens voor dat je hormonaal gezond bent! Daarnaast raad ik iedereen aan om goed op je eten te kauwen (15-30x) en in een rustige en ontspannen omgeving (niet voor je computer of televisie) te eten.
Maak ontspanning je prioriteit
Naast insulineresistentie is stress ook een grote boosdoener bij PCOS. Je bijnieren houden ervan als je de tijd neemt om te ontspannen. Dus ja, een massage krijgen of uitgaan met mensen die je leuk vindt, werkt als een PCOS-medicijn. En slaap voldoende! Regelmatig om 22.00 uur gaan slapen helpt je lichaam om weer hormonaal in balans te komen.
Het klinkt allemaal misschien eenvoudig, maar ik begrijp dat deze veranderingen een uitdaging kunnen zijn. Doe het stap-voor-stap en als je hulp nodig hebt, dan help ik je graag! Klik hier om een vraag te stellen of laat het me weten in een reactie onder dit artikel.

Lara Briden – 4 types of PCOS / Boek: Grip op je cyclus
Rosenfield RL. Ovarian and adrenal function in polycystic ovary syndrome. Endocrinol Metab Clin North Am. 1999. 28(2). 265.
González F. Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: underpinning of insulin resistance and ovarian dysfunction. Steroids. 2012. 77(4). 300-5.