anticonceptie zonder hormonen

Anticonceptie zonder hormonen? Dit zijn je opties

Steeds meer vrouwen zijn op zoek naar anticonceptie zonder hormonen of lichtere alternatieven. Het is belangrijk dat je een methode vindt die past bij jou, bij de behoeftes van je lichaam en je doel. Ik help je graag verder in deze zoektocht door meer te vertellen over de mogelijkheden in anticonceptie zonder hormonen.

 

Inhoud van dit artikel:

Waarom geen hormonale anticonceptie (meer)?

Anticonceptie methoden zonder hormonen

  1. Methodes zonder gevaar voor je gezondheid
  2. Methodes die gezondheidsrisico’s met zich kunnen meebrengen

De juiste keuze voor jou maken

 

Waarom geen hormonale anticonceptie (meer)?

Hormonale anticonceptiemiddelen zijn alle pillen, implantaten, pleisters, injecties en vaginale ringen. Ze hebben hun eigen voor- en nadelen, maar ook allemaal iets gemeen: ze bevatten steroïden om je eisprong te onderdrukken. En laat je eisprong nu juist het belangrijkste element van een gezonde menstruatiecyclus zijn, of je zwanger wilt worden of niet. Ik ben groot voorstander van het bijhouden en leren kennen van je natuurlijke cyclus, inclusief je eisprong. Het vertelt je ontzettend veel over je gehele gezondheid. Daarom zijn hormonale medicijnen (lees hier meer over de pil) niet geschikt als je een gezonde menstruatiecyclus wilt (krijgen). 
 
Maar uit welke opties kun je dan wel kiezen? Ik leg je alle mogelijke methoden uit!

 

Anticonceptie methoden zonder hormonen

1. Methodes zonder gevaar voor je gezondheid

Natuurlijke gezinsplanning met en zonder cyclus-monitor

Wist je dat mannen elke dag vruchtbaar zijn en vrouwen maar 6 dagen per menstruatiecyclus? Als je weet welke 6 dagen dit precies in jouw geval zijn, kun je ervoor kiezen om geen seks te hebben op deze dagen of een barrière-methode, zoals een condoom, te gebruiken. Dit heet natuurlijke gezinsplanning. 

Het is simpeler dan je denkt: je vruchtbare dagen zijn de vijf dagen voorafgaand aan de ovulatie en de dag na de ovulatie. Zaadcellen kunnen namelijk maximaal 5 dagen overleven en jouw eigen eicel leeft maximaal 24 uur. Als je natuurlijke gezinsplanning goed uitvoert, kan het net zo effectief zijn als de pil. Maar hoe bepaal je deze dagen dan precies?

Je houdt hierbij zelf de fysieke signalen van je ovulatie in de gaten, namelijk je basale lichaamstemperatuur, baarmoederhalsslijm en optioneel ook de ligging van je baarmoederhals. Deze methode vereist wel enige training! Deze training is onderdeel van mijn 1:1 trajecten, dus laat me gerust weten als je vragen hebt.

Wil je liever direct zelf aan de slag? Dan adviseer ik je om gebruik te maken van de Daysy-vruchtbaarheidsmonitor (aanrader als je PCOS hebt), de LadyComp of het boek Taking Charge of Your Fertility van Toni Weschler te bestuderen.

Condooms voor mannen

Condooms voor mannen zijn makkelijk in gebruik, goedkoop en vormen voor geen van jullie beiden een gezondheidsrisico. Het verkleint daarnaast ook het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen.

Condooms voor vrouwen

Wist je dat er ook condooms voor vrouwen bestaan? Het is een latex ‘zakje’ met een flexibele ring aan allebei de uiteinden. De ene breng je de vagina in en blijft daar tijdens de geslachtsgemeenschap zitten. De andere ring blijft buiten de vulva, zodat het allemaal goed op de juiste plek blijft zitten.

Het grote voordeel van het vrouwencondoom is dat je het al twee uur voor je seks gaat hebben, kunt inbrengen. Je hoeft dus niet meer onderbroken te worden. Daarnaast biedt het de allerbeste bescherming tegen SOA’s (beter dan het mannencondoom), omdat de uitwendige ring je gehele vulva bedekt.

Pessarium 

Een pessarium is een kapje van zacht latex of siliconen dat tegen de vaginawand wordt gelegd en voorkomt dat zaadcellen in de baarmoeder terecht komen. Hiervoor moet er ook een zaaddodende gel bij gebruikt worden. Je kunt het twee uur voordat je seks gaat hebben inbrengen, maar om deze reden moet je het wel 6 uur laten zitten. 

Tegenwoordig kun je een pessarium zelf online bestellen of bij de apotheek kopen. Bijvoorbeeld het merk Caya heeft een universele maat en een niet-toxische gel. 

Cervixkapje 

Het cervixkapje is vergelijkbaar met het pessarium, maar is wat kleiner. Het is een kapje dat om je baarmoederhals past en dient gebruikt te worden in combinatie met een niet-toxische zaaddodende gel. Het voordeel is dat je het maximaal 2 dagen kunt laten zitten, maar het nadeel is dat je het cervixkapje het beste in kunt laten brengen door een gynaecoloog of je huisarts.

 

2. Methodes die gezondheidsrisico’s met zich kunnen meebrengen

Koperspiraal

De koperspiraal is gemaakt van plastic en koper en wordt in de baarmoeder geplaatst. Het inbrengen kan door je huisarts of gynaecoloog gedaan worden en kan ongemakkelijk/pijnlijk aanvoelen, maar trekt snel weg. Om het spiraaltje te verwijderen na ongeveer 10 jaar, zoekt je huisarts het verwijderingskoordje en trekt het door je baarmoeder naar buiten. Dit gaat erg makkelijk, snel en kan op gewenst moment.

De koperspiraal heeft geen invloed op je hormonen en verhindert je ovulatie niet. In plaats daarvan voorkomt het zwangerschap op twee manieren:

  • De koperen ionen maken de zaadcellen inactief
  • Het heeft uitwerking op het baarmoederslijmvlies, waardoor een bevruchte eicel zich niet kan innestelen en ontwikkelen

Het koper spiraal is zeer effectief en is eenvoudig te gebruiken. Het kan ook gebruikt worden als nood voorbehoedsmiddel als het binnen 5 dagen na onbeschermde seks wordt ingebracht. 

Maar de spiraal heeft ook enkele nadelen:

  • Je menstruaties kunnen heviger en pijnlijker worden
  • Verstoort het vaginale microbioom en verdubbelt het risico op bacteriële vaginose. Dit is een aandoening met vaginale afscheiding met een visachtige geur. 
  • Mogelijkheid tot kopervergiftiging. De verhouding tussen koper en zink hoort in je lichaam in balans te zijn. Raakt deze verstoord dan kan dit onder andere een negatief effect op je stemming hebben, ontstekingen veroorzaken en huid- en darmklachten veroorzaken. Laat je daarom altijd vooraf testen op zink – en vul het goed aan met een eventueel zinksupplement. 
Tubaligatie bij vrouwen

Tubaligatie is het blijvend afsluiten van je eileiders, zodat eicellen niet meer in de baarmoeder terecht kunnen komen en zwangerschap voorkomen kan worden. Hiervoor is een kijkoperatie onder gehele verdoving nodig. 

Het is een zeer effectieve anticonceptiemethode, maar voor altijd. Je kunt het proberen ongedaan te maken, maar in de meeste gevallen lukt dit niet. Deze methode is dus alleen geschikt als je 100% zeker weet dat je geen kinderen meer wilt krijgen. Daarnaast gaat tubaligatie gepaard met een aantal risico’s. Naast die van een chirurgische ingreep met verdoving, hebben vrouwen ook een grotere kans op onregelmatige en hevige menstruaties.

Vasectomie

Vasectomie is de mannelijke variant van tubaligatie. Hierbij worden onder plaatselijke verdoving de zaadleiders doorgesneden, worden er klemmetjes op geplaatst, of ze worden dicht gebrand. Het is ook een zeer effectieve anticonceptiemethode die heel moeilijk om te keren is. Ongeveer 10% van de mannen die een vasectomie hebben ondergaan krijgen last van postvasectomie pijn.

 

De juiste keuze voor jou maken

Kom je er niet helemaal uit welk anticonceptiemiddel het beste bij jou past? Of welke je het beste kunt gebruiken als je PCOS hebt? Laten we erover in gesprek gaan. Een kennismakingsgesprek is helemaal gratis! Klik hier om je aan te melden. Hopelijk tot snel! 

 
Heel veel liefs,
 
 
 
 

Post a Comment: